תפריט
אודות העמותה
עמותת ית"ד הוקמה על ידי קבוצת הורים לילדי תסמונת דאון בירושלים בתחילת שנות ה- 80. מטרת הועד הירושלמי לחינוך מיוחד, שמתוכו צמחה העמותה, הייתה למנוע נטישות של ילדי תסמונת דאון בבתי החולים, ולתת מידע מהימן למשפחות בנוגע לגידולו של ילד עם תסמונת דאון.
מטרת העל של עמותת ית"ד, עד עצם היום הזה, היא שילדים ומתבגרים בעלי תסמונת דאון יוכלו לחיות חיים נורמאליים בקהילות המגורים שלהם. אנו מעוניינים שכל אדם עם תסמונת דאון יגדל ליד הוריו, אחיו, קרוביו ושכניו. ילד עם תסמונת דאון כמו כל ילד אחר, זקוק למשפחה חמה, אוהבת ותומכת . אנו מאמינים שאם יתנו לילדי תסמונת דאון הזדמנות לחיות ולגדול בקהילות משלבות, הם יוכלו להתפתח ולהוביל חיים עצמאיים, מאתגרים ומעניינים.
לדעתנו, גם אדם שנולד עם נכות התפתחותית זכאי ליהנות מעולם הילדות הרגיל ולחוות חוויות חיוביות במהלך חייו; חוויות חינוכיות; חוויות מתחום שעות הפנאי; חוויות הקשורות לאורח החיים של הקהילה שבה הוא גדל (דתית /חילונית/צרקסית/דרוזית או ערבית).
בוגר עם תסמונת דאון זכאי גם הוא לחיות בקהילות משלבות, לצאת לסרט, לקניון, לחוג במתנ"ס. להתחבר עם אנשים רגילים וגם עם אנשים בעלי צרכים מיוחדים. להקים משפחה באם הוא יכול ורוצה בכך; לעבוד במקום תעסוקה מאתגר ומעניין תוך קבלת הנגשה מיוחדת לכך.
ית"ד סייעה למאות משפחות במהלך השנים במגוון נושאים- תוך שהיא משמשת "גב" חזק להורים.
אלפי ילדי תסמונת דאון החלו לקבל 50% גמלת ילד נכה מהביטוח הלאומי -בזכות פעילות של חברי ית"ד בכנסת ומול הביטוח הלאומי – דבר שלא היה קיים עד 1991.
בנוסף, פעילות מאסיבית מול משרד הבריאות להגדרת ילדי תסמונת דאון כבעלי נכות סומטית - הזכאים לקבל טיפול מהקופות ללא הגבלה עד גיל 18. ייצוג הורים בנושא מול הקופות ומשרד הבריאות.
מידע מהימן ומקצועי זה משמש אלפי הורים, מורים, עובדים סוציאליים תרפיסטים וסטודנטים לחינוך. ית"ד תרגמה במהלך השנים מאות מאמרים וספרים בנוגע לתסמונת דאון - על מנת שיהיה בישראל בסיס ידע מהימן - שאינו מסתמך על דעות קדומות.
תמיכה משפטית במשפחות על מנת שיוכלו לעמוד על זכויות ילדיהם (בעת הצורך).
ית"ד ליוותה במהלך השנים עשרות משפחות שנזקקו לליווי משפטי / חוקי / בנוגע לקבלת הזכויות של ילדיהם, במערכות החינוך , הבריאות והרווחה.
ית"ד נאבקה למעלה מעשור כדי להשיג לכל ילד או ילדה עם תסמונת דאון זכות לשילוב יחידני במערכת החינוך הרגילה וקבלת סיוע אישי צמוד, טיפולים פרא-רפואיים, והדרכות בתוך מערכת החינוך.
בזכות הישג זה מאות ילדי תסמונת דאון כבר שולבו בגנים ובתי ספר רגילים ועוד מאות ישולבו בשנים הקרובות.
ית"ד ערכה מחקר חינוכי-כלכלי גדול בשנות ה- 2000 על התקציבים שמוצמדים לילדים שלנו במערכת החינוך בישראל, הן במסגרות מיוחדות, והן במסגרות רגילות, בהשוואה לקורה בעולם המערבי.
על סמך המחקר שהוצאנו משרד החינוך בדק את נושא ה"סל האישי " לכל ילד עם נכות התפתחותית או אחרת. אלפי ילדים מקבלים כיום סל אישי דיפרנציאלי על סמך המחקר הרחב יזמה.
ית"ד סיפקה חומר מהימן ועדכני למחלקות ליולדות בבתי חולים , על מנת למנוע נטישות של תינוקות עם תסמונת דאון - הטיפול בתופעה, ע"י עמותת ית"ד גרם לצמצום התופעת הנטישות מעשרות רבות של תינוקות כל שנה (בשנות ה-80) למקרים בודדים בלבד כיום.